A tanszékünkön készült dolgozatok

2019

  • Molnár Xénia (min.bizt. MSc): Termesztett és vadgombák polifenol és redukáló hatású vegyületeinek összehasonlító vizsgálata és statisztikai kiértékelése klasszikus és FT-NIR. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Mikola Erika
  • Czinege Ádám (biomérnök): Talaj nitrát terhelésének és körforgásának vizsgálata mikrobiológiai és spektrofotometriai módszerekkel. Témavezető: Dr. Fodor Marietta,  Taczmanné Brüchner Andrea
  • Cao Teng (élelmiszer MSc angol): Fourier Transform Near Infrared Spectrophotometric Method for Monitoring Galactooligosaccharides Production. Témaezető: Dr. Fodor Marietta, Kovács Zoltán, Kovács Zoltán-E9F468
  • Aouadi Balkis (élelmiszer MSC angol): Quantification of Multiple Adulterants in Beef Protein Powder by FT-NIR Spectroscopy. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Kovács Zoltán-E9F468
  • Kárpáti Zsófia (min.bizt. MSc): Különböző eredetű kávéminták eredetazonosítása roncsolásmentes analitikai módszerrel. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Gere Attila
  • Papp Ferenc (Csokoládé szakmérnök) A tea eredetvizsgálatának analitikai lehetőségei. Témavezető: Dr. Fodor Marietta
  • Simó Mónika (Csokoládé szakmérnök) Étcsokoládé kakaótartalmának összehasonlító vizsgálata FT-NIR módszerrel. Témavezető: Dr. Fodor Marietta,
  • Halász Dóra (biomérnök): Termesztett és vadgomba minták fehérje- és szénhidráttartalmának FT-NIR technikára kialakított becslési függvényeinek validálása. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Mikola Erika
  • Tamás Petra (biomérnök) Házi készítésű gyümölcslé tárolás közbeni romlási folyamatának nyomon követése mikrobiológiai és FT-NIR technikával. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Taczmanné Brückner Andrea
  • Götz Máté (biomérnök): Fekete tea koffein- és csersav tartalmának vizsgálata a termőhely függvényében spektrofotometriás és FT-NIR technikával. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Benes Eszter Luca

2018

  • Gál Enikő (biomérnök): Gyors és környezetbarát analitikai módszer kidolgozása snack termékek nyersfehérje- és sótartalmának meghatározására.
  • Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Benes Eszter Luca
  • Kurucz Ilona Katalin (min.bizt. MSc): FT-NIR mérési technika alkalmazása tartós sütőipari snack termékek egyszerű- és összes szénhidráttartalmának és energiatartalmának meghatározására. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Benes Eszter Luca
  • Berecz Blanka ((min.bizt. MSc) Termesztett és vadon termett gombafajok szabad és összes szénhidráttartalmának vizsgálata és összehasonlítása klasszikus és Fourier-transzformációs közeli infravörös technikával. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Mikola Erika
  • Szlobodnyik Laura (biomérnök): Tyúktojásos és fürjtojásos száraztészta minták tulajdonságainak összehasonlítása korszerű spektrális képfeldolgozási módszerrel valamint FT-NIR technikával. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Dr. Firtha Ferenc
  • Zakariás Rebeka A nyerstejtől a házijoghurtig. Korszerű mikrobiológiai és non-invazív analitikai módszerek alkalmazása a minőségellenőrzésben. Témavezető: Dr. Fodor Marietta, Dr. Kiskó Gabriella

2017

  • Veszprémi Ádám Péter (élelmiszermérnök MSc): Gabonafélék és szójadarák beltartalmi értékeinek és közlei infravörös spektrumainak kiértékelése különböző kemometriai módszerek alkalmazásával. Témavezető: Dr. Fodor Marietta
  • Mikulás Hajnalka (min.bizt. MSc): Különböző eredetű húsminták spektrális vizsgálata közeli infravörös technikával. Témavezető: Dr. Fodor Marietta
  • Gőz Adrienn (min.bizt. MSc): Módszerfejlesztés és -validálás energiaitalok koffein, benzoesav és szorbinsav tartalmának meghatározására HPLC-UV eljárással
    Témavezető: Dr. Dernovics Mihály és Dr. Szigedi Tamás
  • Füzesi Eszter (min.bizt. MSc): Analitikai módszerfejlesztés élelmiszerek elemtartalmának meghatározására és validálására ICP-OES készülékkel. Témavezető:  Herczig Beáta (Bonafarm), Marczika Andrásné dr. Sörös Csilla
  • Sallós Dorottya (min.bizt. MSc): Feniléndiamin orto-, meta- és para izomerjeinek meghatározása gázkromatográfiás módszerrel, módszerfejlesztés és validálás. Témavezető: Jókainé dr. Szatura Zsuzsanna
  • Molnár Klára (élelmiszermérnök BSc): Vadon termő áfonya genotípusok és kereskedelmi forgalomban kapható aszalványok antioxidáns kapacitásának vizsgálata. Témavezető: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva, Dr. Papp Nóra
  • Mezei Bence (min.bizt. MSc): Energiaitalok benzoesav és szorbinsav tartalmának meghatározása HPLC-UV módszerrel. Témavezető: Dr. Dernovics Mihály
  • Kiszelák Katalin (min.bizt. MSc):  Kapcsolt analitikai rendszerek alkalmazása Cardamine violifolia-ban előforduló szelén komponensek azonosítására. Témavezető: Dr. Dernovics Mihály
  • Kozák Anett (élelmiszermérnök MSc): Gyártásközi sörminták antioxidáns kapacitását befolyásoló tényezők vizsgálata a sörkészítés folyamata során. Témavezető: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva, Dr. Papp Nóra
  • Török Dóra (biomérnök BSc): A peroxidáz enzim aktivitásának és az antioxidáns kapacitás mérésének esetleges felhasználhatósága a Magyarországon termesztett különböző meggyfajták és repcenövény lombtrágyázási kísérletében. Témavezető: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva
  • Szabó Gergely Tibor (biomérnök BSc): Zöldségalapú probiotikus készítmények egészségvédő komponenseinek vizsgálata. Témavezető: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva, Dr. Papp Nóra, Dr Fodor Marietta, Dr. Bujna Erika
  • Tóth Eszter Luca (biomérnök BSc): A vörös áfonya antioxidáns kapacitásának és antibakteriális hatásának jellemzése. Témavezető: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva, Dr. Kovács Mónika

2016

  • Kupi Dorottya (biomérnök BSc): Magyarországon termesztett meggy genotípusok antioxidáns kapacitásának vizsgálata és felhasználási lehetőségei joghurtban és csokoládéban. Témavezetők: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva és Dr. Papp Nóra
  • Udvardi Edit (Bsc): Polifenolokban gazdag élelmiszeripari melléktermékek hatása a tojás beltartalmi paramétereire. Témavezetők: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva, Dr. Fodor Marietta és Dr. Papp Nóra
  • Szkiba Zsófia (Bsc): Gyümölcsökből származó polifenolok biológiai hozzáférhetőségének vizsgálata in vitro emésztőrendszeri modellel és HPLC-UV-ESI-TOFMS analitikai rendszer segítségével. Témavezető: Dr. Abrankó László
  • Mikola Mónika (biomérnök BSc): Savanyított tejtermékek cukor- és savtartalom vizsgálata FT-NIR(T) eljárással. Témavezető: Dr. Fodor Marietta
  • Vogronics Patrik (Msc): A birsalma felhasználásának lehetőségei nem tejalapú fermentált ital gyártásához. Témavezetők: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva, Dr. Bujna  Erika és Dr. Papp Nóra
  • Schvéder Eszter (Msc): Különböző csíráztatási módszerek összehasonlítása a búza- és a retekcsírák kémiai vizsgálata alapján. Témavezetők: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva, Dr. Firtha Ferenc és Dr. Papp Nóra
  • Szigedi Zsófia (MSc) : Módszerfejlesztés savanyított tejtermékek fehérje-és energiatartalmának meghatározására. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta
  • Bíróová Csilla (MSc): Csészés margarinok beltartalmi értékeinek vizsgálata diffúz-reflexiós Fourier transzformációs közeli infravörös technikával.Témavezető: Dr. Fodor Marietta
  • Jurászik László (MSc): Saláta- és retekfélék nitrit/nitrát-tartalmának feltérképezése, indirekt FT-NIR módszer lehetőségei.Témavezető: Dr. Fodor Marietta
  • Till Nóra (Msc): Természetes növényi polifenolok emésztőszervi metabolizmusának vizsgálata tömegspektrometriás módszerrel.Témavezetők: Dr. Abrankó László és Dr. Papp Nóra
  • Kozák Anett (Msc): Gyártásközi sörminták antioxidáns kapacitását befolyásoló tényezők vizsgálata a sörkészítés folyamata során.Témavezetők: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva és Dr. Papp Nóra
  • Csányi Bianka (Bsc): Arduino modulok összehasonlítása klasszikus analitikai mérőeszközökkel. Témavezetők: Dr. Firtha Ferenc és Dr. Papp Nóra
  • Knyazoviczky Barbara (biomérnök BSc): Különböző eredetű nyers tejek összehasonlító vizsgálata Fourier transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai módszerrel. Témavezető: Dr. Fodor Marietta
  • Mészáros Lilla (biomérnök BSc): Melaszból történő etanol fermentáció nyomonkövetése közeli infravörös spektroszkópiával. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta és Dr. Kovács Mónika
  • Hartai-Nagy Eszter (biomérnök BSc):Almalevek beltartalmi paramétereinek és tárolás során bekövetkező romlás folyamatának nyomonkövetése FT-NIR technikával. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta és Dr. Kiskó Gabriella
  • Bűdi Dávid (biomérnök BSc): Házi joghurt fermentációjának nyomonkövetése közeli infravörös spektroszkópiával (FT-NIR). Témavezetők: Dr. Fodor Marietta és Dr. Kiskó Gabriella
  • Berki Nikolett (biomérnök BSc): Házi kefir fermentációjának nyomon követése közeli infravörös spektroszkópiával (FT-NIR).Témavezetők: Dr. Fodor Marietta és Dr. Kiskó Gabriella
  • Kárpáti Zsóka (biomérnök BSc): A kávézacc beltartalmi vizsgálata talajjavítási célzattal.Témavezetők: Dr. Fodor Marietta és Dr. Gere Attila
  • Jesztl Brigitta (biomérnök BSc): Szemes, őrölt és főzött kávé vizsgálata klasszikus módszerrel és FT-NIR eljárással.Témavezetők: Dr. Fodor Marietta és Dr. Gere Attila

 
2015

  • Czura Bence (Bsc): Kisüzemi és kézműves sörök antioxidáns kapacitását befolyásoló tényezők vizsgálata. Témavezetők: Hegyesné Dr. Vecseri Beáta, Stefanovitsné Dr. Bányai Éva és Dr. Papp Nóra
  • Hallak Hella (Bsc): A birs antioxidáns kapacitásának és joghurtban történő felhasználásának vizsgálata. Témavezetők: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva és Dr. Papp Nóra
  • Szabó Brigitta: A homoktövis antimikróbás hatásának vizsgálata és alkalmazási lehetősége ehető filmként. Témavezetők: Mohácsiné Dr. Farkas Csilla, Dr. Engelhardt Tekla, Stefanovitsné dr. Bányai Éva
  • Tölgyesi Zsófia: A homoktövis minták antimikróbás hatásának vizsgálata impedimetriás módszerrel, változó paraméterek mellett.Témavezetők: Mohácsiné Dr. Farkas Csilla, Dr. Engelhardt Tekla, Stefanovitsné dr. Bányai Éva
  • Szamosi Dániel (BSc) : A sütőipar helyzete a magas sófogyasztás problémakörében. Vizes tésztás péktermékek tulajdonságainak vizsgálata sócsökkentés hatására.Témavezetők: Dr. Fodor Marietta, Badakné Kerti Katalin
  • Löcher Viktória (BSc) : Marcipán figurák tárolás közbeni avasodás vizsgálata.Témavezetők: Dr. Fodor Marietta, Somogyi László

2014

  • Dudás Réka (BsC): Kökény- és kökényszilva fajtajelöltek beltartalmi és genetikai jellemzése. Témavezetők: Dr. Hegedűs Attila és Dr. Papp Nóra
  • Kozák Eszter: A kakóbabhéj értékes komponenseinek vizsgálata. Témavezetők: Stefanovitsné Dr. Bányai Éva és Badakné dr. Kerti Katalin
  • Lanszki Anita: A kökény (Prunus spinosa L.) antimikrobás hatása. Témavezetők: Mohácsiné Dr. Farkas Csilla, Dr. Engelhardt Tekla, Stefanovitsné dr. Bányai Éva
  • Kolimár Ditta (Biomérnök BSc): Módszerfejlesztés savanyított tejtermékek beltartalmi értékeinek minőségellenőrzésére FT-NIR(T) módszerrel. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta, Rácz Anita
  • Somogyi Adrienn (MSc): Módszerfejlesztés csészés margarinok beltartalmi értékeinek minőségellenőrzésére FT-NIR(T) módszerrel. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta, Rácz Anita
  • Begala Anna (Biomérnök BSc):  Különböző tea fajták antioxidáns kapacitásának meghatározása FRAP, illetve FT-NIR technikával. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta, Dr. Papp Nóra
  • Mosonyi Szonja (Biomérnök BSc): Az antioxidáns kapacitás és az FT-NIR technika összekapcsolása zöld, fekete és gyógyteákban. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta, Dr. Papp Nóra
  • Németh Réka (Biomérnök BSc): Módszerfejlesztés bogyós és csonthéjas gyümölcsökből készült lekvárok antioxidáns kapacitásának meghatározására FT-NIR(T) technikával. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta, Dr. Papp Nóra

2013

  • Nagy-Szabó Anita (MSc): Módszerfejlesztés káposztafélék szénhidrát és energiatartalmának meghatározására FT-NIR technikával. Témavezető: Dr. Fodor Marietta
  • Nyitrai Anita (MSc): Müzlik fehérjetartalmának meghatározása FT-NIR spektroszkópiával. Témavezetők: Dr. Fodor Marietta, Dr. Dernovics Mihály

2012

  • Kocsis Ágnes (MSc): Ömlesztett sajtok zsírtartalmának meghatározása FT-NIT módszerrel. Témavezető: Dr. Fodor Marietta