Dr. Abrankó László

Dr. Abrankó László
Habilitált egyetemi docens
 
Abranko.Laszlo.Peter@uni-mate.hu
Közvetlen szám: (1)305-7163
Telefon mellék: +36-(1)-305-7100 ext. 6163
 
Kutatási téma

  • Élelmi polifenolok táplálkozás-élettani hatásának megismerése. Anyagcsere folyamatokra, energiaháztartásra gyakorolt hatásuk jobb megértése. Az emberi vastagbél mikrobiota szerepének vizsgálata a polifenolok metabolizmusa során.
  • Analitikai módszerfejlesztés a releváns metabolitok átfogó feltérképezése, elsősorban kromatográfiás-tömegspektrometriás (HPLC-ESI-MS/MS, QQQ és Q/TOFMS) módszerekkel növényi nyersanyagokból, élelmiszerekből, illetve biológiai mintákból (sejttenyészetekből, mikrobiális emésztményekből, szövetekből).

 
Korábbi kutatási terület

  • Elemanalitikai módszerfejlesztések, ICP-MS, GC-ICP-MS kapcsolt rendszerekkel, elemspeciációs vizsgálatokhoz
  • növényvédőszer-maradékok HPLC-ESI-MS/MS vizsgálata zöldség-gyümölcs termékekből
  • vitaminok vizsgálata étrend-kiegészítőkből
  • ICP-MS elemanalitikai vizsgálatok

Oktatott tárgyak

  • Mintavétel és mérések minőségbiztosítása (Élelmiszerbiztonsági- és -minőségi MSc), tantárgyfelelős
  • Kutatás-fejlesztés és innováció (Élelmiszerbiztonsági- és -minőségi MSc), tantárgyfelelős
  • Minőségirányítás és auditálás (Élelmiszerbiztonsági- és -minőségi MSc), oktató
  • Pálinkaminőség-vizsgálat (SZIE Pálinkamester képzés), tantárgyfelelős

 
Végzettség
2002: okleveles élelmiszermérnök, SZIE, Élelmiszertudományi Kar
 
Tudományos fokozat
2006: PhD
2011: Habilitáció
 
Nyelvek
Angol felsőfok
 
Publikációk
ORCID
MTMT
SCOPUS
doktori.hu