Kutatási tevékenység
Tanszékvezető: Dr. Abrankó László
- Elemanalitika munkacsoport - Jókainé dr. Szatura Zsuzsanna, Dr. Üveges Márta
Élelmiszerek és környezeti minták makro- és mikroelem-tartalmának meghatározása ICP-MS és ICP-OES műszercsoportok segítségével agrár- és élelmiszeripari fejlesztések ill. minőségellenőrzési folyamatok döntéstámogató analitikai háttereként.
- Klasszikus analitika munkacsoport - Dr. Fodor Marietta
Kertészeti- és élelmiszeripari alapanyagok, késztermékek beltartalmi paramétereinek meghatározása klasszikus analitikai módszerekkel: szárazanyag-, keményítő-, össz- és szabad redukáló cukor-, fehérje- (félautomata Kjeldahl roncsoló/vízgőzdesztilláló), zsír (szabad- és kötött)-, hamu-, rost- és energiatartalom
- Módosulat analitika munkacsoport - Dr. Dernovics Mihály
Fémek (pl. ólom, stroncium) és félfémes elemek (pl. arzén, szelén) toxikológiailag és élettanilag eltérő hatású formáinak minőségi és mennyiségi meghatározása kapcsolt tömegspektrometriai rendszerekkel /LC-ICP-MS, LC-ESI-QTOF-Ms, LC-ESI-Q3-MS/.
- Molekulaspektroszkópia munkacsoport - Dr. Fodor Marietta
Élelmiszerek, élelmiszer alapanyagok minőségbiztosítási szempontból fontos makrokomponenseinek meghatározása UV/VIS és FT-NIR technikákkal.
-
Növényi metabolitok munkacsoport - Stefanovitsné Dr. Bányai Éva, Dr. Abrankó László, Dr. Papp Nóra
- Kertészeti alapanyagok, különböző zöldség és gyümölcs genotípusok beltartalmi paramétereinek felmérése, különös tekintettel a minták antioxidáns kapacitására és az annak a kialakításában döntő szerepet játszó endogén vegyületeknek meghatározására.Antioxidáns kapacitás meghatározása spektrofotometriás módszerekkel. C-vitamin tartalom meghatározására HPLC-DAD technikával.
- Növényi nyersanyagokban és élelmiszerekben található polifenolok, valamint azokból az élelmiszerfeldolgozás, tárolás, valamint az elfogyasztásukat követő élettani (emésztési) folyamatok során kialakuló metabolitok azonosítása nagy tömegfelbontású tömegspektrometriás módszerekkel (HPLC-ESI-Q/TOFMS), valamint ezek mennyiségi meghatározása HPLC-UV/Vis és HPLC-ESI-MS/MS technikákkal. Ezen információk alapján célunk az élelmi polifenolok valódi táplálkozás-élettani hatásának megismerése.
- „Non-target” analitika munkacsoport -Dr. Fodor Marietta, Geréné Dr. Radványi Dalma
GC-MS és FT-NIR rendszerek segítségével kapott "big data" adathalmazok kemometriai és platform-független többváltozós statisztikai feldolgozásán alapuló vizsgálati módszerek alkalmazása élelmiszerek és környezeti minták jellemzésére (eredetvizsgálat, szennyezésprofil, másodlagos növényi és gomba metabolitok felderítése, mennyiségi paraméterek kijelölése).
- Peszticid analitika munkacsoport - Marczika Andrásné dr. Sörös Csilla, Vass Andrea
A peszticid analitikai kutatócsoportban a legkorszerűbb műszeres analitikai technikákkal (HPLC-QQQ-MS és HPLC-Q-TOF-MS) végzünk sokkomponenses növényvédő szermaradék analízist élelmiszermintákban. A vizsgálatok a hatóanyagokon túl bomlástermék-profil feltérképezésre is kiterjednek, különös tekintettel a toxikológiailag releváns vegyületekre. A módszerfejlesztés során kiemelten tanulmányozzuk a fragmentációs folyamatokat, a megváltozott kémiai karakterű bomlástermékek kinyerését és a non-target screening lehetőségeket.